Schrijfuurtje Amnesty International

Elke eerste maandag van de maand (behalve één keer niet in de zomer) schrijven we (in de BAVO-zaal van het parochiecentrum) ’s middags tussen 13.00 en 14.00 uur twee brieven naar staatshoofden, dan wel ministers dan wel officieren van justitie.

Dit doen we aan de hand van voorbeeldbrieven in het Engels die uitgeprint zijn en dus in principe alleen maar overgeschreven hoeven te worden. Zodra de brief overgeschreven is, zetten we daaronder onze naam en adres en maken er een kopie van; het kopie gaat naar de desbetreffende ambassade. Dit doen wij omdat een ambassade dan verplicht is melding te maken bij hun staatshoofd van het feit dat er een brief geschreven is betreffende een gevangene.

De voorbeeldbrieven worden door Amnesty International Amsterdam via de mail naar Ton Moolenaar gestuurd, hij selecteert er twee en print ze een aantal malen thuis uit en neemt die mee. De kosten zijn de postzegels en de enveloppen. U bent van harte welkom!

Daarnaast wordt er z.g. ‘Goed Nieuws’ verteld, dat zijn de succesverhalen van gevangenen die vrijgekomen zijn, dan wel niet meer bedreigd worden, dan wel dichterbij huis gevangen gezet worden dan wel toegang krijgen tot een advocaat en/of medische zorg (of een combinatie van dit alles).
Het is van ontzettend groot belang gebleken dat er wereldwijd aandacht komt voor dit soort schrijnende zaken, (sommige) overheden zijn hier zeker gevoelig voor. Vaak krijgt een gevangene ook een betere behandeling omdat er wereldwijd aandacht voor is.

Jaarlijks rond 10 december wordt er in de kerk mee gedaan aan de Schrijfmarathon, dit is een wereldwijde gezamenlijke schrijfactie. Er worden door het hoofdkantoor van Amnesty International tien gevangenen (zaken) geselecteerd waar dan vervolgens wereldwijd voor geschreven gaat worden.
Deze schrijfmarathons zijn zeer succesvol, elk jaar weer blijkt dat de situatie voor diverse gevangenen of mensen die bedreigd worden, sterk verbetert dan wel dat een gevangene vrij komt.

Dus ook dit jaar zal uw medewerking gevraagd worden voor de schrijfmarathon!